Prisoners of Geopraphy

Όπως ανέφερα και στο πρώτο μου post λατρεύω να διαβάζω και λατρεύω να μαθαίνω καινούρια πράγματα. Ένα βιβλίο λοιπόν, που υπόσχεται να μου μάθει “ό,τι χρειάζεται να ξέρω για την παγκόσμια πολιτική” πραγματικά μου τραβάει την προσοχή. Και αυτός είναι αρχικά ο λόγος για τον οποίο αγόρασα αυτό το βιβλίο. Γιατί θέλω να ξέρω τα πάντα.

Ας ξεκαθαρίσουμε τώρα κάποια πράγματα. Όταν πρόκειται για πολιτική, τόσο την ελληνική όσο και την παγκόσμια, έχω μεγάλα κενά. Κενά τα οποία ξεκινούν από το σχολείο και φτάνουν ως την ενήλικη ζωή μου. Συνειδητά επέλεγα και επιλέγω να μην παρακολουθώ δελτία ειδήσεων καθώς θεωρώ πως σπάνια μαθαίνω κάτι που να αξίζει. Και για πολλά χρόνια, εξίσου σπάνια χρειαζόταν να συμμετάσχω σε κάποια συζήτηση που να έχει να κάνει με την πολιτική. Και ύστερα μεγάλωσα. Και όταν μεγαλώνεις καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τι συμβαίνει στον κόσμο τριγύρω σου και κυρίως γιατί συμβαίνει το καθετί. Αρχικά λοιπόν, δοκίμασα την τηλεόραση, την οποία απέρριψα πολύ σύντομα για προφανείς. Στη συνέχεια δοκίμασα κάποια newsletters από ‘εφημερίδες’ online, τις οποίες ακόμα παρακολουθώ. Όμως αυτό που μου έλλειπε ακόμα είναι κάποιο γενικότερο πλαίσιο, κάποια βάση που θα αναπληρώσει αυτά τα 25 χρόνια αποχής.

Κι έτσι φτάνουμε στην αγορά αυτού του βιβλίου. Στόχος: να μάθω. Και επετεύχθη. Ολόκληρος ο κόσμος μοιράστηκε σε δέκα χάρτες και σε κάθε κεφάλαιο  ο συγγραφέας έδωσε ένα σύντομο και πολύ συμπυκνωμένο περιεχόμενο για κάθε περιοχή, την πορεία της στο χρόνο και το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Με απλή γλώσσα και χωρίς να θεωρείται δεδομένο ότι σαν αναγνώστης ξέρω ήδη κάποια πράγματα, το βιβλίο κατάφερε να μου εξηγήσει τι συνέβη στον κόσμο μας, τι συμβαίνει και τι μπορεί να συμβεί ακόμα. Και κυρίως γιατί. Έμαθα τα πάντα; Όχι. Θυμάμαι κάθε λέξη του βιβλίου; Όχι. Αλλά μου έδωσε μια εικόνα, μια βάση και σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική γωνία.

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι, όπως αναφέρει, να φέρει το ‘γεω’ πίσω στην ‘γεωπολιτική’. Εξού και οι χάρτες. Και ήταν η πρώτη φορά που κοίταξα έναν χάρτη και άκουσα κάτι που είχε να μου πει. “Γιατί η Ινδία δεν βρέθηκε ποτέ σε πόλεμο, ούτε όμως και επηρέασε ιδιαίτερα τον πολιτισμό της Κίνας, παρόλο που βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη;”. Η γεωγραφία της περιοχής έχει πολλά να πει σε αυτή την περίπτωση, με μια μόνο λέξη: Ιμαλάια. Και τότε συνειδητοποιείς πόσο η γεωγραφία μιας χώρας επηρεάζει την ιστορία, την πολιτική, την οικονομία και τόσες άλλες πλευρές της.

Φυσικά ένας χάρτης μπορεί να προσφέρει και μια εξίσου περιορισμένη οπτική γωνία. Σε άλλο σημείο περιγράφεται η Αφρική. Υπέροχες παραλίες, πραγματικά υπέροχες παραλίες. Αυτό που δε λέει ο χάρτης; Πολύ κακά λιμάνια, που κάνουν το εμπόριο ακατόρθωτο σχεδόν. Φαίνεται να έχει όμως αρκετά μεγάλα ποτάμια που σίγουρα θα βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ των περιοχών που διασχίζουν. Αυτό που και πάλι δεν μας λέει ο χάρτης; Τα ποτάμια είναι γεμάτα μεγάλους ή μικρούς καταρράχτες που καθιστούν την μετακίνηση μέσω των ποταμιών επίσης σχεδόν ακατόρθωτη. Είναι δεδομένο βέβαια, ότι η γεωγραφία είναι μόνο μία πλευρά του σχήματος που λέγεται πολιτική. Οι θεσμοί, η σχέσεις μεταξύ των χωρών, οι άνθρωποι, τα συμφέροντα και άλλα πολλά επηρεάζουν ίσως σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την πορεία μιας χώρας. Όμως αυτή δεν είναι η οπτική που επιλέγει ο συγγραφέας.

Το βιβλίο λοιπόν, κατάφερε να μου κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον για την παγκόσμια πολιτική. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι στις διάφορες περιοχές που με άφησε με την επιθυμία να διαβάσω περισσότερα και να μάθω ακόμα περισσότερα. Για όποιον ενδιαφέρεται για ένα διαφορετικό μέσο ενημέρωσης, για όποιον κουράστηκε από τα δελτία ειδήσεων ή δυσκολεύεται με το χαοτικό διαδίκτυο, είναι μία επιλογή που συνιστώ ανεπιφύλακτα. Δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από όσο γνωρίζω, όμως η γλώσσα είναι αρκετά απλή και άμεση. Η έκδοση αναθεωρήθηκε το 2016 όποτε είναι αρκετά κοντά στην επικαιρότητα που τώρα βιώνουμε.

Μέχρι το επόμενο post,

ας μείνουμε θετικοί.

Χ.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s